Dec 26, 2013

Kalendar 2014 - Gagal Merancang, Merancang Kegagalan

Salam,,

Tahun 2013 semakin hampir ke penghujungnya. Apa buktinya? Buktinya ambo baru saja dapat kalendar meja 2014. Team Leader tempat ambo kerja bagi percuma. Motifnya? Mungkin ambo selalu lewat punch in barangkali. Jadi kalendar ini mungkin sebahagian langkah pencegahan untuk ambo tidak lagi masuk kerja lambat.


Meskipun kerja part-time tetapi dedikasi dan komitmen yang diperlukan agak tinggi. Tahun-tahun sebelum ini mungkin peraturan dari segi masa dan jadual kerja agak longgar untuk pekerja yang berstatus part time ini, tapi bermula tahun baru 2014 khabarnya makin ketat. Siap ada pemantauan KPI lagi. 

Apa kejadah itu KPI? Kepuasan Pada Isteri ? KPI itu Key Performance Indicator katanya Pak Jib. Hah ambik sebijik!! Kerja part time tapi ada jugak KPI. Mengalahkan kerja kerajaan bunyinya.


#KataAmbo::Nak Cari Planner 2014
Photobucket

Blog Bersawang Woii

Salam

Masalah blog bersawang. Percayakah anda? Bagi yang berkesempatan jenguk blog ambo bahawasanya dunia bawah tempurung kini benar-benar sepi, sunyi dan terpencil? Bukan disebabkan kekeringan idea atau sumber untuk dikongsikan tetapi keterbatasan masa.

Dengan page rank yang jatuh satu tangga dari 2 ke 1 dan ranking Alexa juga terus terperosok itu tidak sedikit pun mengusarkan ambo. Sebab itu memang lumrah, apabila jarang update blog, maka perkara tersebut akan berlaku.

Ambo sekarang cuba untuk mencari identiti baru untuk Dunia Bawah Tempurung agar nampak lebih 'originality' nya. Cuma masalahnya macam mana 'originality', itu yang masih belum ada idea lagi..

Namun meskipun jarang kemaskini blog ini, tetapi sesekali tetap datang menjenguk suasana dunia blogging. Dalam masa yang sama juga fikirkan sesuatu perubahan perlu dilakukan untuk memastikan kewujudan Dunia Bawah Tempurung ini bukan sekadar sembang kosong tetapi ada sesuatu yang boleh dimanfaatkan.

...Ceh sembang tak nak kencang.

#NotaBuruk::Ehh..Ehh. dah nak tahun baru lagi!!

Photobucket

Dec 11, 2013

Undian Peringkat Kumpulan Piala AFC 2014

Salam,,

Cabaran 2 wakil Malaysia dalam saingan Piala AFC 2014 sudah pun ditentukan kumpulannya. Kelantan yang layak selaku juara Piala FA akan berentap dalam kumpulan G manakala Selangor yang layak atas kapasiti selaku Naib Juara Liga Super dibelakang Lions XII diletakkan dalam kumpulan F ( Lions XII tidak layak beraksi di Piala AFC memandangkan hanya sekadar pasukan jemputan dalam liga Malaysia).

Undian telah berlangsung di AFC House di Kuala Lumpur semalam. Saingan peringkat kumpulan bakal bermula 25/26 Februari 2014 nanti. Jika musim lalu, Kelantan hanya sekadar mara sehingga ke peringkat kedua kalah mati, harapnya musim ini akan ada peningkatan. Lebih-lebih lagi dengan kembalinya Muhammad Ghaddar serta kemasukan beberapa muka baru dalam kem bola sepak Kelantan.

Selangor pun ambo harapkan dapat mara lebih jauh. Demi maruah bola sepak Malaysia sokonglah kedua-dua pasukan ini.

Undian penuh Piala AFC 2014 sebagaimana dibawah:



#KataAmbo::Hangat lagi undian World Cup 2014 di Brazil.
Photobucket

Di Mana Boleh Dapatkan MC ?

Salam,

Rakan blogger yang dihormati sekalian. Cantik sungguh pagi ni. Cuaca menarik. Menampakkan cerah saja hari ini. Ok ambo tak nak pusing cerita. Dipendekkan kata ada sesiapa yang tahu mana boleh dapatkan Medical Certificate (MC) dengan cara mudah? Terutamanya di sekitar Shah Alam atau Klang ni.

Sejujurnya ambo pada tahap terdesak untuk mendapatkan MC disebabkan sudah 2 hari tak masuk kerja. Meskipun kerja part time saja, tapi itulah satu-satunya kerja yang sesuai dengan jadual kelas ambo. Jadual yang flexible dan senang nak minta cuti. Gaji pun boleh tahan. Kerja bawah pendingin hawa a.k.a aircond. Jadi sayanglah kalau ambo di'terminate' begitu saja disebabkan benda remeh-temeh.

Ambo sudah cuba beranikan diri pergi tanya sebuah klinik di Seksyen 2 Shah Alam dan mentah-mentah saja dia kata " Kami agak strict dalam memberikan MC"-jawab nurse muda berbangsa India.

Ambo hampir mati kutu cari kenalan yang boleh membantu. Andai kata sampai petang ni masih belum berjaya dapatkan MC tersebut, karier ambo...HABIS!!


Photobucket

Nov 14, 2013

Tarbiah Langsung Dari Tuhan



Ambo percaya semua orang pasti merasakan jatuh bangun dalam kehidupan. Hari ini mungkin diatas dan akan ada masanya pusingan roda kehidupan membawa kita ke bawah. Tak dapat lari. Tuhan itu Maha Adil.

Bagi kita semua rasa susah dan senang. Bila mana rasa senang Tuhan nak uji sejauh mana kita bersyukur kepadanya, dan bila susah ataupun gagal Tuhan nak uji sejauh mana kita bersabar. Mungkin itu tarbiah 'halus' dari Ilahi.

#KataAmbo::Tak jumpa U-turn lagi.
Photobucket

Oct 30, 2013

Perang Psikologi Siti Nurhaliza dan Neelofa

Salam,,

Sidang pembaca sekalian, demam perlawanan akhir Watson Piala Malaysia 2013 turut menjangkiti para selebriti tanah air. Terbaru perang psikologi mula tercetus antara dua artis popular tanah air. Satu artis tu baru nak up dan satu lagi tu sudah lama up dan tak nak down lagi.

Itulah dia Siti Nurhaliza dan Neelofa. Masing-masing sudah mula melakukan prediction tentang pasukan manakah yang bakal menjulang kejuaraan kali ini. Semestinya Siti sokong Pahang dan Neelofa anak jati Kelantan sokong The Red Warriors.


Jadi semestinya saingan kali ini, meriah memandangkan dua jagoan Pantai Timur berentap. Pasukan yang mana menang sekali pun sudah pastinya, Piala Malaysia kekal di Pantai Timur untuk tahun keduanya. Dengan 75,000 tiket sudah terjual, dan lagi jutaan akan tonton di televisyen secara langsung, harapnya tak ada gaduh-gaduh dan provokasi sesama penyokong.

Rasanya masing-masing sudah matang. Dan berbekalkan semangat This Is Pantai Timur harap semuanya ok saja.

#KataAmbo::Masih berharap ada baki tiket untuk dijual.
Photobucket

Tiket Final Piala Malaysia 2013 Habis

Salam,,


Percayakan anda gambar diatas merupakan suasana di perkarangan stadium Shah Alam pagi ini 30 Oktober 2013? Ratusan malah mungkin ribuan penyokong bola sepak beratur untuk mendapatkan tiket perlawanan akhir Watson Piala Malaysia 2013. Gambar diatas ambo petik dari Hafizal Astro Arena. Jadi tak hairanlah pukul 10 pagi tiket sudah habis meskipun kaunter baru dibuka jam 9 pagi. 

Dari semalam lagi ambo berfirasat mengatakan tiket akan habis awal, selepas melihat satu gambar ada penyokong yang siap sedia memacak khemah diperkarangan stadium untuk mendapatkan tiket final. Pagi ini bila on saja facebook, gambar diatas memadamkan terus harapan ambo untuk melihat aksi Kelantan vs Pahang dipentas akhir Piala Malaysia kali ini.

Difahamkan sebanyak 75,000 tiket dikeluarkan dengan agihan 30,000 masing-masing untuk KAFA dan PBNP, manakala baki 15,000 dijual di Stadium Shah Alam sebagai venue perlawanan akhir kali ini. Dari 30,000 tiket yang diperuntukkan kepada persatuan bola sepak negeri tu, sah-sah akan ada sebahagian akan diagihkan kepada penaja-penaja, kroni-kroni, persatuan-persatuan peringkat jajahan secara percuma.

Begitulah senario setiap kali tibanya perlawanan besar seperti ini. Tapi ambo percaya dalam ramai-ramai yang beratur untuk beli tiket tu, bersepah si ulat yang akan jual balik tiket tu dengan harga yang lebih tinggi. Tak percaya? Tunggu saja hari final nanti. Pergi pusing-pusing sekitar stadium 1-2 jam sebelum final, akan ada lah yang datang menghampiri sambil menawarkan tiket. Paling kurang RM 50. Kalau nak sangat tengok bola secara langsung di stadium tunggu saja petang hari kejadian.


#KataAmbo::Terkedu bila tahu tiket habis awal.
Photobucket

Oct 16, 2013

Terima Kasih UMNO ?

Salam,

Tolong!!Tolong jangan label ambo sebagai macai. Tajuk ambo sebegitu rupa kerana elaun ambo bertugas sebagai sebahagian dari sukarelawan penjumlahan undi pemilihan UMNO 2013 telah pun masuk ke dalam akaun. Sedikit sebanyak elaun tersebut dapat mengurangkan beban ambo untuk melunaskan segala macam hutang yang tertangguh.

Gambar Hiasan
Apa-apapun yang lebih layak untuk ambo syukuri dan berterima kasih tentulah kepada Allah s.w.t. Kerana setakat ini ambo dipermudahkan untuk menempuh segala kesukaran dan cabaran hidup. Nak hidup berdikari semestinya banyak cubaan dan dugaan. Sampai bila nak harapkan mak dan ayah suapkan. Mungkin inilah antara cabaran yang bakal ambo tempuh apabila menamatkan alam pengajian dan memasuki alam pekerjaan kelak.

Berbalik kepada tugasan sebagai sukarelawan Penjumlahan Undi Pemilihan UMNO 2013, ia telah berlangsung sabtu lalu di sebuah kelab rekreasi di Kota Kemuning. Pemilihan melibatkan sayap Wanita UMNO dan Puteri UMNO. Seawal pukul 8 pagi sudah standby untuk bertolak, pukul 9 lebih sudah sampai dilokasi. Namun jam 2 petang baru proses penjumlahan bermula. Jadi sementara jenuh menunggu proses pengiraan undi bermula, bolah tahan bosan la cuci mata sekitar kelab tersebut. Jam 9.30 malam baru dpaat pulang. Begitulah serba sedikit cerita hambar ambo mengenai situasi yang dilalui hari tersebut. Siapa yang menang, ambo tak ambil kisah pun. Yang penting habis tugasan, elaun masuk.


Boleh dikatakan sebahagian besar yang menjadi sukarelawan bukan penyokong mahupun ahli parti tersebut, tetapi lebih sekadar untuk dapatkan elaun. Jadi sekali lagi jangan label kami macai. Hoho..
Biasalah hidup sebagai pelajar ni, mana ada lubang untuk buat duit poket tambahan lagi halal, terjah saja.

Rezeki ditangan tuhan dan telah ditentukan olehNya, jadi tidak timbul isu tak kenang budi atau talam dua muka mahupun macai dan sebagainya. Mana-mana pihak yang boleh tawarkan kerja yang halal dan bersih, di situ ambo sedia berkhidmat. Janji itu bukan rasuah atau duit hasil penyelewengan.

#KataAmbo::Dapat Kiriman Baju Misteri
Photobucket

Oct 14, 2013

Lupakan Apple dan Samsung

Salam,,

Teknologi terlalu pantas untuk dikejar. Bulan ini tukar smartphone, bulan depan sudah keluar model baru lagi. Dan teknologi ini pastinya akan terus berkembang selagi mana manusia terus menerokai sesuatu yang baru.

Baik smartphone, laptop, tablet dan bermacam lagi jenis teknologi, fungsinya akan terus berkembang dan pelbagai. Terbaru ambo terjumpa satu video yang agak excellent dan berbentuk future technology yang mana dipercayai dapat memenuhi kehendak manusia terhadap kepelbagaian fungsi pada sesebuah smartphone.

Sesetengah dari pengguna smartphone akan menilai kekuatan kamera, ada juga yang menilai dari segi saiz memori dan lain-lain pengguna juga ada ciri-ciri tertentu yang mereka inginkan pada sesebuah smartphone itu.


Jadi melihatkan kepada idea yang dipersembahkan dalam video diatas, ambo percaya teknologi tersebut akan jadi pilihan ramai pengguna. Dan syarikat-syarikat yang akan mengeluarkan komponen-komponen kecil yang akan melengkapi smartphone tersebut juga akan tumbuh seperti cendawan selepas hujan.

#KataAmbo::Senang ber'sms' dengan telefon yang pakai keypad.

Photobucket

Oct 12, 2013

Kalau Sudah Bukan Rezeki

Salam,

Entah mana silapnya. Semalam (Khamis) tercatat dalam sejarah hidup ambo apabila bertalu-talu masalah datang. Datangnya pula pada masa yang agak kritikal dan dalam jangka masa yang singkat, dari jam 11.00 malam-1.00 pagi. Kunci Hilang > Motor Pancit > Kena Saman. Lebih kurang macam tu la kronologi untuk menggambarkan situasi ambo.


Semuanya menyebabkan duit melayang. Elaun praktikal dan gaji part time baru saja masuk dan masih panas-panas lagi dalam poket tapi sudah kena keluarkan untuk selesaikan semua permasalahan tersebut.
Yang pasti semuanya turut menyusahkan member sendiri untuk tampil membantu ambo. Tapi nasib baiknya member tak berkira untuk membantu. Thanks la to all!!

Ada sesuatu yang Allah nak sampaikan disitu mungkin. Mungkin sudah ditakdirkan itu bukan rezeki ambo. Ataupun boleh jadi ada salah silap dari ambo yang memungkinkan rezeki tu ditarik. Wallahualam.

Boleh jadi juga itu reminder dari Allah nak menyedarkan ambo supaya tidak terlalu obses dan hanyut mengejar kepentingan dunia. Berkejaran ke sana dan ke mari dan akhirnya hanya mampu mengeluh sebab yang dikejar tak dapat dan yang dikendong keciciran.

#KataAmbo::Keep Calm
Photobucket

Oct 7, 2013

Kaya Di Usia Muda

Salam,

Bermula saja semester ini, bermacam jenis cerita bisnes yang menusuk masuk ke gegendang telinga ambo. Ramai kenalan ambo memilih untuk berjinak-jinak dengan bisnes sekarang ni. Baik bisnes berunsur direct selling yang menjual produk-produk keluaran syarikat, ada juga yang membuat investment dengan melaburkan wang sehingga ribuan ringgit. Yang pasti bisnes berunsur pelaburan ni agak berisiko.

Kemudian ada pula yang memilih untuk menjalankan bisnes sendiri seperti percetakan t-shirt. Dan ada juga yang menjalankan bisnes dalam talian secara dropship. Senang cerita kalau sudah rezeki tu, apa saja pun boleh jadi sumber kewangan.

Jadi sekarang ini, hanya ambo yang memilih jalan selamat dengan mencari duit poket tambahan dengan mencari kerja part time yang dibayar gaji setiap bulan. Risiko rendah, modal pun tiada. Cuma tulang empat kerat saja.

Tapi sedang rancak terngiang-ngiang di telinga ambo kebelakangan ini ialah pelaburan emas. Ada kawan kepada kawan tu sudah angkat sebijik BM...bukan BMX. Tapi BMW. Warna hitam lagi bro. Serius bergaya. Tapi bukan sehari dua dia berusaha. Dan bukan satu dua kata-kata sindiran yang ditadah beliau. Mungkin tu rezeki dia.


Ikutkan hati, terasa juga ambo untuk kaji selidik sejauh mana bisnes berasaskan pelaburan emas ini betul-betul mantap dan selamat dari penipuan. Maklumlah apabila sudah berpengalaman ditipu ni, sedikit-sebanyak rasa sangsi dan berhati-hati itu wujud dalam hati.

Kalau betul selamat dan bebas dari unsur MLM, judi dan lain-lain unsur haram, mungkin ambo akan nilai seteliti yang mungkin dan buat keputusan untuk ikut serta. Manalah tahu ada rezeki dapat jadi macam jutawan internet Irfan Khairi. Tapi bukanlah untuk masa terdekat. Kalau boleh invest pakai "habuk" mungkin ambo mampu. Dalam poket ambo sekarang memang penuh "habuk".

#KataAmbo::Kaya Budi Bahasa dan Akhlak.
Photobucket

Oct 3, 2013

Akibat Jarang Update Blog


Salam,

Lumrah hidup, ada naik dan ada jatuh. Seperti dijangka ranking alexa blog ambo jatuh merudum. Kalau tak silap 2 bulan yang lalu pernah mencecah angka bawah 1,000,000 tapi kini kembali melepasi angka 2,000,000.

Kalau angka tersebut diterjemahkan kepada wang ringgit memang ambo tak kisah. Beruntung lagi ada. Tapi apa boleh buat, kekangan masa dan kekurangan akses kepada talian internet membataskan ambo untuk memeriahkan komuniti blog Malaysia.


Apapun alhamdulillah dalam masa ambo terkial-kial untuk kembali ke dunia bawah tempurung ini, pageview masih stabil, meskipun suam-suam kuku. Tak jadi hal lah janji ada juga yang tersesat ke sini.

#KataAmbo::Sibuk Yang Tak Mendatangkan Hasil.
Photobucket

Sep 13, 2013

Malam Pertama

Salam,

Kembali terpenjara! Sekali fikir agak tension dan stress bila merasakan kebebasan ambo diragut apabila memilih untuk menetap di kolej untuk semester ini. Dua kali fikir, mungkin ini turning point terbaik untuk ambo restart kembali semangat ambo sebelum tamat pengajian.

Baki semester yang ada, amat-amat kritikal dimana fokus 100% ditagih lebih-lebih lagi dengan final year project jadi cabaran terbesar ambo sebagai seorang pelajar sebelum meninggalkan alam pengajian dan keluar bersaing merebut peluang pekerjaan bersama ribuan graduan.


Malam pertama di kolej, berbekal sambungan internet yang boleh tahan laju (cukup untuk loading page tapi untuk download belum teruji lagi), rasanya amat ideal untuk ambo siapkan report latihan industri yang perlu dihantar minggu hadapan.

Pendek kata, ambo yang dulu sepatutnya bukan lagi seperti sekarang. Dulu malas, banyak main-main, sekarang .... faham-fahamlah.

Jadi secebis nasihat yang penuh kekesalan dari ambo, jika ada bakal-bakal pelajar yang bakal sambung belajar, atau pun baru daftar jadi pelajar universiti, yang terjerumus ke dalam dunia bawah tempurung ambo ini. Nak enjoy atau huha-huha dengan kawan-kawan, kamu punya pasallah. Yang penting, tak lupa Tuhan, agama, maka ayah dan janji masuk universiti untuk dapat ilmu dan degree.

#KataAmbo::Nasihat senang laa...Buat tengok!
Photobucket

Aug 24, 2013

Mangsa Kemalangan Bas Genting Kongsi Saat Cemas

Salam,,

Seorang mangsa yang terselamat dalam kemalangan bas di Genting Highland berkongsi saat-saat sebelum bas yang membawa pelancong dari Genting Highland ke Kuala Lumpur terhumban ke dalam gaung.

Baru kita rakyat Malaysia tahu yang bas tersebut sudah pun dikesan mengalami masalah brek. Tapi sikap pemandu yang tidak memikirkan nyawa dan keselamatan penumpang menyebabkan 37 nyawa melayang.

Ikuti cerita dari mangsa berkenaan yang merupakan mangsa terakhir yang masih hidup yang dikeluarkan dari dalam bas yang remuk teruk.


Rasanya, ini bukan pertama kali kes kemalangan jalan raya di negara kita. Dan kes bas jatuh gaung disebabkan masalah brek ketika menuruni Genting Highland juga bukan pertama kali. Kes yang terbaru ini, yang mencatatkan 37 kematian merupakan nahas terburuk.

Setiap kali berlaku kes sebegini, pastinya akan keluar kenyataan, " Ini kes terburuk". Sudah jadi macam nak pecahkan rekod Malaysia Guinness Book Of Record pula.

Apa yang kita inginkan dan harapkan ialah penyelesaian dari pihak berwajib. Bagaimana kita nak mendidik dan memantau pemandu-pemandu serta syarikat bas ini untuk lebih berhati-hati ketika membawa penumpang. Jangan fikir untung saja.

Sampai bila nak ucapkan " takziah kepada keluarga mangsa", "saya bersimpati kepada keluarga mangsa". Tindakan penyelesaian mana? Sistem AES dulu macam mana? Takkan sekadar nak kaut untung saja.

Ambo baru berniat dan memasang angan-angan untuk ke Genting Highland bersama teman-teman. Tapi kes
yang berlaku ini sedikit sebanyak mengundang rasa berbelah bahagi.

#KataAmbo::Rasanya Setiap Bas Perlu Letak Kamera Untuk Pantau Pemandu!!
Photobucket

Aug 23, 2013

Cukup 5 Saat Saja

Salam,,

Dalam masa 5 saat saja, semua habis di kebas. Senangkan nak buat jenayah di Malaysia sekarang ni. Baik dalam rumah, tepi jalan, mahupun dalam kereta, jenayah ragut dan rompak boleh berlaku dimana-mana.

56 tahun merdeka, ternyata menjadikan kita makin selesa termasuk juga bagi penjenayah. Selesa dan "aman" untuk melakukan jenayah. Nak salahkan siapa? Salahkan polis tak boleh juga. Sebab sudah banyak kes-kes jenayah yang berjaya diselesaikan.


Jadi kita rakyat Malaysia ni janganlah terlampau lalai sangat dengan status amannya negara kita. Jenayah kini ada dimana-mana. Hati-hatilah.

#KataAmbo::Jadi Kaya Pun Susah.
Photobucket

Pemain Kelantan Terlibat Kes Dadah

Salam,,

Tiada angin mahupun ribut tetiba bertiup kencang kes penyalahgunaan dadah dalam kalangan pemain bola sepak Kelantan. Beberapa hari kebelakangan ini, tersebar berita dari pihak FAM yang mengatakan ada pemain dari pasukan finalist Piala FA 2013 yang tidak lepas ujian doping yang dilakukan selepas perlawanan akhir di stadium nasional Bukit Jalil itu.

Dan hari ini dilaporkan, pemain tersebut datangnya dari kem bola sepak Kelantan. Pemain berkenaan bagaimanapun hanya memanaskan bangku simpanan dan tidak diturunkan dalam aksi final tersebut yang menyaksikan Kelantan menjulang Piala FA selepas menewaskan JDT 1-0.

Jika didapati bersalah, pemain tersebut boleh digantung seumur hidup. Namun Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) masih lagi belum memutuskan hukuman sebaliknya akan memberi peluang kepada pemain itu untuk tampil memberikan penjelasan.


Jika laporan ini benar, dan pemain itu benar-benar bersalah pastinya ia sesuatu yang memalukan bola sepak Kelantan dan mencontengkan arang kepada Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA).

Petikan dari Kelate.net seperti mengesahkan pembabitan pemain simpanan Kelantan dalam kes doping ini.

"Sumber dalaman Persatuan Bola Sepak kelantan yang enggan dikenali berkata, terdapat salah seorang pemain simpanan The Red Warriors dikecualikan daripada sesi latihan, selepas gergasi Pantai Timur itu menjulang Piala FA kerana terbabit dalam penyalahgunaan dadah."
Semestinya, khabar berita ini amat memalukan sukan bola sepak tanah air amnya dan bola sepak Kelantan khususnya. Harapan ambo cuma satu, andai kata kes ini benar biarlah ia menjadi yang pertama dan terakhir. Jangan disebabkan kes-kes seperti ini, pembangunan bola sepak Kelantan yang berada di landasan terbaik kini terjejas.

#KataAmbo::Jadikan Iktibar Untuk Pemain-Pemain Lain.
Photobucket

Aug 18, 2013

Kehangatan BPL 2013/14 Bermula

Salam,,

Rasanya malam ini ramai peminat Liga Perdana Inggeris, Barclays Premier League (BPL) kembali menghangatkan bangku di kedai-kedai mamat bagi mengikuti aksi pasukan pilihan masing-masing. Maklumlah peminat BPL di Malaysia ni agak ramai.

Dan ambo pun turut terkena tempiasnya. Meskipun bukan lah sampai tahap penyokong tegar, tetapi kehangatan BPL musim 2013/2014 tetap membuatkan ambo teruja. Untuk menambahkan lagi keterujaan itu, pastinya persaingan di Fantasy Premier League jadi tumpuan.

Mungkin pada pandangan sesetengah orang, buang masa layan benda tu. Tapi bagi ambo, ia tidak lebih sekadar permainan, yang menguji sejauh mana keupayaan seseorang bertindak sebagai pengurus. Dibawah ini pasukan yang menjadi pilihan ambo untuk ketika ini.



Ambo tak menaruh harapan tinggi untuk team ini, dan mungkin masuk gameweek ke-2 akan ada perubahan pasukan. Jika musim lalu, team ambo berada di posisi 1,000,000 ke atas (dari lebih 2 juta pengurus seluruh dunia), harapnya musim ni ada peningkatan.

Berbalik kepada minggu pertama BPL, pastinya perlawanan Manchester United vs Swansea menjadi tumpuan ambo. Man U malam ini bakal turun pertama kali dibawah bimbingan David Moyes yang mengisi posisi yang dtinggalkan oleh Sir Alex Ferguson.

Sejauh mana Moyes mampu mengemudi Man U? Satu persoalan yang menarik untuk BPL 2013/14 ini.

#KataAmbo:: Tak Banyak Player Top masuk BPL musim ni.
Photobucket

Aug 13, 2013

Peluang Kedua Sambung Belajar ke UiTM Untuk Lepasan Matrik/STPM

Salam,,

UiTM buka peluang untuk pelajar bumiputera yang gagal ke IPTA. Rasanya ramai yang sudah sedia maklum. Mungkin inilah peluang kedua untuk pelajar lepasan matrikulasi ataupun Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) yang mendapat keputusan kurang memuaskan sewaktu di matrikulasi atau STPM sebelumnya.

Pelajar-pelajar tersebut diberi peluang untuk mengikuti program Diploma di mana-mana kampus UiTM seluruh negara dengan sedikit kelonggaran syarat. Caranya, mereka perlu mengemukakan rayuan menerusi surat rayuan berserta keputusan peperiksaan yang diperolehi dan menghantarnya terus ke pejabat Naib Canselor UiTM Shah Alam.


Perkara ini diumumkan sendiri oleh Naib Canselor (NC) UiTM sendiri, Prof Tan Sri Dr Sahol Hamid. Menurut NC lagi tawaran ini dibuka selepas beliau menerima banyak surat daripada pelajar lepasan program matrikulasi, asasi dan STPM yang merayu untuk mengikuti program ijazah di UiTM selepas gagal memasuki IPTA lain berikutan tidak melepasi syarat dikenakan mengikut sistem merit.

Beliau berkata pelajar dengan kelulusan Purata Nilai Gred Keseluruhan (CGPA) 2.0 ke atas akan diberi pertimbangan untuk pengecualian beberapa mata pelajaran atau dengan pengurangan beberapa kredit serta mungkin boleh menghabiskan program diploma dengan segera.

Selain tawaran untuk memasuki UiTM, pelajar yang kurang cemerlang dari segi keputusan lalu juga boleh memohon memasuki kolej bersekutu UiTM.

Bagi ambo tiada beza pun belajar di kampus cawangan UiTM ataupun memilih belajar di kolej bersekutu. Lagi pun ramai kenalan ambo merupakan lepasan diploma dari kolej bersekutu kemudian menyambung pengajian peringkat ijazah di kampus UiTM. Dan dapat grad dengan cemerlang, jika kena dengan usaha dan berserta doanya.

Yang penting jangan terlalu memilih universiti yang mana paling berprestij, tapi tanya diri itu sendiri sama ada masih ada minat untuk sambung belajar lagi atau tidak.

#KataAmbo::Ramai yang kurang cemerlang ketika di matrik/stpm tapi tip-top di IPT. 
Photobucket


Aug 5, 2013

Dimana Adik Aisyah ?

Salam,,

Sama ada ini kes perebutan anak antara suami isteri atau kes culik, itu wallahualam. Tetapi sekarang ini tersebar di laman sosial facebook seorang kanak-kanak perempuan yang dilaporkan hilang akibat diculik seorang individu.

Kejadian dipercayai berlaku di pasaraya Jusco Rawang. Nak dekat-dekat Aidilfitri yang hanya tinggal beberapa hari lagi, harapnya kanak-kanak yang bernama Aisyah ini selamat pulang ke pangkuan keluarganya dengan selamat.

Dibawah ini gambar suspek yang disyaki menculik adik Aisyah di Jusco Rawang. Mungkin anda yang membaca post ini mampu membantu mengenal pasti individu ini ataupun bersama sebarkan maklumat ini. Muka macam "ulat buku" je mamat ni.


Dibawah ini print screen dari rakaman cctv menunjukkan adik Aisyah dibawa keluar dari Jusco Rawang oleh seorang lelaki. Dipercayai suspek membawa lari Aisyah dengan menaiki kereta jenis Viva Putih bernombor plat BLC 1894


Ayuh bantu ibu Aisyah menjejaki anak beliau. Ambo harap agar ia tidak berkesudahan sebagaimana kes-kes yang dulu. Bersama panjatkan doa dan harapan agar adik Aisyah dapat sama-sama meraikan Aidilfitri di pangkuan keluarga.

#KataAmbo::Meniti Hari-Hari Terakhir Ramadhan.
Photobucket

Jul 28, 2013

Cabaran Getir Pasukan Pantai Timur Dalam Piala Malaysia 2013

Salam,,

Apa makna semua ini ? Tiga pasukan dari Pantai Timur berada dalam satu kumpulan bagi edisi Watson Piala Malaysia 2013. Ambo betul-betul terkejut apabila melihatkan undian Piala Malaysia 2013 bagi kumpulan C dibarisi Kelantan , Terengganu dan Pahang selain satu lagi slot diisi oleh Negeri Sembilan.


Undian ini menjadikan kumpulan C dianggap sebagai kumpulan maut oleh rata-rata peminat bola sepak tanah air termasuk pemerhati bola sepak negara. Undian Piala Malaysia kali ini menampilkan Watson, rangkaian farmasi sebagai penaja utama.

Ambo percaya, undian kali ini sama sekali menyentapkan semangat "This Is Pantai Timur" dalam kalangan peminat dan penyokong setia pasukan Kelantan, Terengganu dan Pahang. Yang pasti saingan bagi kumpulan C ini akan menjadi tumpuan peminat bola sepak tanah air untuk melihat persaingan ketiga-tiga pasukan Pantai Timur ini merebut 2 tiket ke pusingan suku akhir nanti, selain kelibat Negeri Sembilan yang cukup cemerlang dalam beberapa edisi Piala Malaysia sebelum ini.

piala malaysia 2013, undian
sumber: FB Info Skuad Olimpik Malaysia
Gambar diatas merupakan undian penuh Piala Malaysia 2013 termasuk dengan rekod pasukan yang terlibat. Kehangatan Edisi Piala Malaysia tahun ini akan memulakan saingan pada 20 Ogos ini.  Rekod kejuaraan sejak 2009 sebagaimana berikut:

2009 : Negeri Sembilan
2010 : Kelantan
2011 : Negeri Sembilan
2012 : Kelantan
2013: ???

#KataAmbo::Sangsi Dengan Undian Begini..Hishh!!
Photobucket

Jul 19, 2013

Nikmatnya Hujung Minggu

Salam,

Minggu pertama yang memenatkan. Itulah gambaran kasar yang mampu ambo gambarkan pada minggu pertama menempuh latihan industri (LI). Hakikatnya bukanlah sibuk bekerja pun, tapi letih ke sana ke mari mendengar dan meraih pengalaman dari kakitangan tempat ambo menjalani LI.

Lebih menguji keimanan dan kesabaran bila menempuhnya dalam bulan puasa. Tapi disebalik keletihan itu ada masa-masanya mengujakan bila dapat pendedahan baru di lapangan industri. Jika sebelum ini, sekadar menghafal dan mengulangkaji secara paksa rela semua silibus dalam kuliah, tapi bila betul-betul didedahkan dengan situasi sebenar dan melihat dengan kepala mata sendiri setiap selok belok dalam bidang elektrikal terutamanya, keseronokan untuk belajar lebih mendalam bidang ini makin jelas.


Keseronokan dan cabaran dalam bidang elektrikal yang dikongsikan oleh kakitangan atau lebih tepat lagi supervisor ( merangkap senior engineer) dan beberapa individu lain, sedikit sebanyak memberi tempias dan semangat untuk ambo menghabiskan sisa-sisa pengajian sebelum betul-betul melangkah ke alam pekerjaan kelak.

Dan setelah seminggu berlalu, setelah memaksa diri meredah kesejukan pagi hari, 'korban'kan perasaan malas dan mencelah di celah-celah deretan kesesakan jalan raya, kini bolehlah ambo mencari sedikit ruang untuk "energize" kembali sel-sel dalam badan yang kepenatan.


Hujung minggu. Baru kini ambo tahu betapa nikmatnya hujung minggu bagi insan-insan yang berkerjaya. Pagi-pagi sudah segarkan mata, meredah kesesakan jalan raya, berebut nak punch-card dan macam-macam lagi ragam dan cabaran orang berkerjaya. Syabas untuk orang yang berkerjaya yang komited dengan tugas mereka. Bukan senang nak lalui semua itu, jika tak berdisiplin dan ada komitmen tinggi.


#KataAmbo::Syoknya alam belajar.
Photobucket

Jul 7, 2013

Ramadhan Kali Ini

salam,,

Saat dan ketika ambo menukilkan entri ini, kalendar Islam telah pun memasuki hari 29 Sha'ban 1434H. Maknanya lagi satu hari menuju bulan penuh keberkatan iaitu Ramadhan. Jadi satu lagi peluang untuk kita Umat Islam bagi mensucikan hati dan jiwa dari kekotoran dosa dalam tempoh sebulan ibadah puasa ini, setelah setahun bergelumang dengan bermacam debu-debu kekhilafan. Bersediakan kita semua?

Bulan Ramadhan bukan sebarangan bulan. Setiap amalannya akan digandakan. Itulah kelebihan kita sebagai Umat Nabi Muhammad, umat akhir zaman. Mungkin usia kalangan kita umat akhir zaman ini tidak lama, paling tidak lebih kurang 60-70 tahun secara purata. Jadi amalan di bulan Ramadhan inilah Allah s.w.t akan mengganda-gandakan amalan kita. Itu berdasarkan apa yang ambo dengar menerusi ceramah-ceramah agama laa..


Rasanya sudah tiba masanya untuk kita semua umat Islam melakukan persediaan, bagi menyambut ketibaan bulan penuh rahmat ini. Rugi andai kata Ramadhan kali ini berlalu begitu saja, macam tahun-tahun yang sudah.

Andai kata ada kekhilafan, salah dan silap sepanjang ambo menulis di dunia bawah tempurung ini, mohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. Mungkin ada ucapan salam tak bersahut, tulisan yang menyentap hati mana-mana pihak, mohon maaf dan ampun dipinta.

#KataAmbo::Puasa berjauhan dari keluarga..
Photobucket

Jul 1, 2013

Jaringan Farhan Julang Kelantan Di Final Piala FA 2013

Salam,

Belum terlambat lagi rasanya untuk ambo kongsikan jaringan kemenangan Farhan pada minit ke-15 yang sekali gus menobatkan Kelantan sebagai juara Piala FA 2013. Terlepas aksi final Piala FA tahun lalu disebabkan pergantungan, jelas Farhan kembali pada edisi kali ini untuk menjadi wira The Red Warriors.


Kemenangan 1-0 memang agak tipis, tetapi menang ke atas lawan berprofil tinggi seperti JDT satu kemenangan yang cukup bermakna. Hantaran Syakir kepada Piya dan lorongan Piya kepada Farhan seperti mengulangi aksi jaringan Indera ke atas ATM dalam final Piala Malaysia tahun lalu.

Kejuaraan yang diraih ini juga membolehkan Kelantan sekali lagi layak untuk beraksi pada saingan Piala AFC tahun hadapan. Mungkin kejuaraan Liga Super sudah terlepas, jadi kemenangan Piala FA ini setidak-tidaknya memastikan satu piala jadi koleksi bagi musim 2013 ini.


Bagi, JDT pula meskipun tewas, ambo tetap respek kepada semangat yang ada pada penyokong mereka. Satu kesepakatan yang jitu dalam memberikan sokongan. Senada dan seirama. Penyokong JDT sepatutnya berbangga atas kejayaan mereka mara ke pentas final ini. Lebih-lebih lagi ini tahun pertama JDT dalam kancah bola sepak tanah air setelah di'renovate' dari pasukan asal iaitu Johor FC.

Apa-apapun kemunculan JDT sedikit-sebanyak membangkitkan lagi keghairahan peminat bola sepak Malaysia terhadap saingan bola domestik.


#KataAmbo::Terlepas Audi Q7.Sob!!.sob!!.
Photobucket

Jun 29, 2013

Piala FA 2013 Milik Siapa?

Salam,,

Johor Darul Takzim atau Kelantan yang menjadi pilihan? Pentas final piala FA 2013 hampir ke kemuncak. Malam nanti perhitungan dua pasukan yang memiliki barisan pemain yang mantap dan boleh dikatakan memiliki reputasi yang agak popular dalam kancah bola sepak Malaysia hari ini.

Dengan bilangan penyokong yang sentiasa penuh pada setiap kali kedua-dua pasukan tersebut turun beraksi, pastinya perlawanan akhir piala FA malam nanti, ramai yang ingin melihat kelibat penyokong kedua-dua pasukan dipertemukan dalam stadium berkecuali, Stadium Bukit Jalil.

Selain aksi atas padang, perang psikologi kedua-dua penyokong dalam memberikan sokongan kepada pasukan masing-masing pastinya sesuatu yang menarik untuk disaksikan. Diharap tiada provokasi keterlaluan.


Kekecohan dan kesesakan ketika pembelian tiket, menggambarkan betapa penyokong kedua-dua pasukan sudah tidak sabar untuk melihat pasukan mana yang bakal menjulang piala FA tahun ini. Baik di Kota Bharu mahupun Larkin, tiket habis terjual dalam masa yang singkat. Begitu juga di Bukit Jalil. Dengar ura-ura wujud pembelian secara pukal yang tak terkawal. Baik ulat mahupun kroni kedua-duanya memang menyusahkan orang!!


Kelantan jelas mahu mempertahankan piala FA ini sebagai tiket untuk beraksi dalam kancah Piala AFC tahun depan. Kejuaraan liga super sudah pasti terlepas. Bagi JDT pula, piala FA sangat diidam-idamkan sebagai tanda aras musim pertama JDT di Liga Super selepas di"renovate" dari pasukan Johor FC.

#KataAmbo::Keep The Red Flags Flying High
Photobucket