Apr 19, 2015

Lompat Kerja Dengan Professional & Ada Gaya

Assalamualaikum w.b.t


Budaya lompat kerja bukan satu fenomena baru dan pelik. Tawaran gaji yang lebih besar dari syarikat lain semestinya satu peluang yang tidak boleh dilepaskan.

Geng-geng orang muda terutamanya fresh graduate selalu suka main lompat-lompat kerja nih. Kekadang bukan kejar kemewahan semata-mata. Tapi harus diingat, graduan yang keluar universiti bukan hanya keluar dari menara gading dengan segulung ijazah semata-mata tetapi turut diheret bersama hutang-piutang PTPTN. Maklumlah bukan senang nak hidup zaman GST ni.

Permulaan kerjaya adalah satu fasa yang agak kritikal bagi ambo. Lebih-lebih lagi dalam menanti gaji bulan pertama. Tapi selalunya gaji pertama yang masuk tu tidak lama bermaustatin dalam bank. Banyak yang mengalir keluar bagi melunaskan hutang. Maklumlah nak tunggu gaji pertama masuk pinjam sana pinjam sini dulu.

Jadi panggilan 'manja' dari company yang boleh menawarkan gaji yang lebih besar umpama memberikan air kepada orang yang haus.

Gosip-gosip kerjaya dengan teman-teman terutamanya yang baru memulakan kerjaya, ramai sedang rancak merencana mencari lubang kerjaya yang lebih masyuk.

Tapi awas!! Lompat kerja pun ada caranya. Perlu perancangan yang betul. Bukan main berambus tanpa sebarang bicara. Orang kata, "do it professionally!"

Tip ringkas yang ambo petik dari The Star. Cuma butiran-butiran penting saja:

"The golden rule of leaving any employer. Don't burn bridges"

  • Plan your promotion
  • Hire your replacement
  • Close up shop
  • Exit honestly

#KataAmbo::Cari peluang kerja atau cipta peluang kerja.

Photobucket

No comments:

Post a Comment

Penulis tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang ditinggalkan pembaca. Semua komen adalah dibawah tanggungjawab anda. Gunalah bahasa yang sopan dan berhemah dalam meninggalkan komen anda. Iklan produk dan perkhidmatan yang tidak dibenarkan adalah dilarang sama sekali. © AKHIL