May 22, 2013

Cara Dapatkan Kembali Data Yang Diserang Shortcut Autorun Virus

Salam,,



Ambo rasa ramai yang pernah mengalami masalah kehilangan data dalam flash drive atau pendrive akibat diserang shortcut autorun virus. Kebiasaanya virus ini memasuki flash drive menerusi pc di cybercafe atau mungkin mana-mana kedai printing. Jadi tak kiralah dari mana datang spesis virus itu, yang pastinya terasa bengang apabila segala data-data penting hilang.

Memandangkan ambo baru saja berjaya mengatasi masalah ini setelah menyelongkar gudang google, jadi ambo kongsikan disini untuk panduan orang lain selain untuk rujukan ambo sendiri di masa akan datang. Rasanya sudah ramai yang expert bab-bab macam ni.

Ini adalah langkah untuk mendapatkan kembali file atau data yang diserang virus shortcut dalam mana-mana USB:

  • Pergi ke Start Menu. Pada ruang search taip Command Prompt.
  • Kemudian gunakan command berikut:
attrib -h -r -s  /s  /d  j:\ *.*
  • Pada command yang dibold dengan warna putih itu bergantung kepada dimana lokasi USB path. Boleh jadi (G:) atau (F:). Yang itu boleh dilihat dengan klik bahagian Computer.
  • Lepas itu, klik enter dan tunggu sehingga proses recovery tamat. (Tempoh bergantung kepada saiz data)

contoh selepas recovery process selesai.
Setelah selesai cari data yang diinginkan. Boleh di pindahkan ke desktop untuk sementara atau dibiarkan dalam USB tersebut. Apa yang perlu dilakukan ialah delete segala shortcut file atau lain-lain data yang dirasakan asing.

Apa yang ambo lakukan, hanya pindahkan keluar data yang diinginkan dan format kembali Flash Drive tersebut. Habis cerita.

#KataAmbo::Teknologi kekadang melecehkan
Photobucket

10 comments:

  1. thanks for sharing..mmg ramai member kena virus ni..ade jugak yg saje sebab nak elak hntr assignment xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg mengelak nk antr assingment tu x aci haha..

      Delete
  2. saya guna shortcut virus remover, memang hilang habis semua shorcut2 dan data pun tak hilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu klau sudah xnak pkai data dlm pendrive tu xpe laa..

      Delete
  3. tq.. info berguna buat akak yg agak b uta IT ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah..ambo pn xcelik mana pn IT ni hehe

      Delete
  4. terima kasih bagitahu ..fuhhh selalu pendrive kena cm gini.. kalau pendrive boleh guna dari ini ?

    ReplyDelete
  5. bukak je thumb drive tu dalam linux .... mesti boleh nampak semua fail dan kemudian boleh copy... kalau nak solve problem ni selamanya guna je linux .... tak de virus dan tak perlu nak beli atau guna pirate version...

    ReplyDelete
  6. haiii.. nice entry...
    jom join sini... byk hadiah menarik menanti ! :D

    http://lindafuad.blogspot.com/2013/05/duo-big-giveaway.html

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang ditinggalkan pembaca. Semua komen adalah dibawah tanggungjawab anda. Gunalah bahasa yang sopan dan berhemah dalam meninggalkan komen anda. Iklan produk dan perkhidmatan yang tidak dibenarkan adalah dilarang sama sekali. © AKHIL