Jan 2, 2013

Tutorial Meletakkan Signature Di Setiap BlogPost


Salam,,

Beberapa hari yang lalu ambo dikejutkan dengan satu komen yang bertanyakan bagaimana cara untuk meletakkan signature pada penghujung entri yang diterbitkan. Seyes ambo ingat-ingat lupa. Tapi setelah diselongkar sana dan sini akhirnya inilah cara ringkas yang mampu ambo kongsikan.

Tutorial Meletakkan Signature di setiap blogpost
  • Upload gambar signature yang telah anda hasilkan ke Photobucket.com. Jika masih belum mempunyai akaun boleh sign up. Tak ambil masa yang lama pun untuk sign up.
  • Belum ada signature. Boleh klik sini untuk generate signature anda sendiri.
  • Setelah upload gambar berkenaan, masuk ke LIBRARY yang terdapat pada menu tabs sebelah button HOME.
  • Kemudian klik gambar berkenaan dan akan keluar page seperti dibawah. *Gambar tersebut telah ambo crop. Kalau anda perhatikan terdapat Image Links pada sebelah kanan page tersebut. Dekat sana ada HTML code dan copy kod berkenaan. Rujuk gambar dibawah.



  • Paste html code berkenaan pada notepad untuk sementara waktu.
  • Kemudian masuk ke Dashboard cari bahagian Settings > Posts and comments. * Rujuk gambar dibawah.



  • Kemudian anda akan jumpa Post Template. Apa tunggu lagi copy html code yang anda simpan sementara di notepad tadi dan paste pada bahagian tersebut.



  • Akhir sekali SAVE. Cuba view blog anda, mana tahu kot-kot tak jadi. Maklumlah tutor tak bertauliah hehe!!

Jadi bila anda sudah melakukan langkah-langkah diatas, selepas itu gambar signature tersebut akan muncul secara automatik dekat blog post anda. Maksudnya bila anda masuk ke bahagian New Post untuk buat netri baru, gambar signature akan keluar dekat situ.

Contonya lihat gambar lagi kat bawah.


#notaBuruk::walaupun tak diberi kemasyhuran, tetap syukur pada Ilahi atas nyawa ini.

Photobucket

10 comments:

  1. Replies
    1. ahahha simple2 je bro..
      sy budak bru belajar..hehe

      Delete
  2. Nice bro...
    Untung jugak demo datang blog ambo.
    Ambo bw sini terus jumpa entry ni.
    Thank you bebanyak lah..!

    ReplyDelete
  3. asalalamualaikum akhil, nampak ada beza cara dengan tutorial lain di blog mereka..rasa cara ni mudah, ok nanti saya susuli lagi nak buat..tq sangat2 membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2.
      ni pon ambo taw dr blog lain jgk.
      tp xingt dr sumber mana..dah lama smpi lupa!hehe

      Delete
  4. ohh..macam tu. aku dah lama tak login blogspot aku. haha..

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang ditinggalkan pembaca. Semua komen adalah dibawah tanggungjawab anda. Gunalah bahasa yang sopan dan berhemah dalam meninggalkan komen anda. Iklan produk dan perkhidmatan yang tidak dibenarkan adalah dilarang sama sekali. © AKHIL