Feb 5, 2015

Dilema Pemburu Kerja

Salam,,

Berdebar menunggu 13 Februari. Ada apa dengan 13 Februari? Ada kumpulan baju-baju berkaler nak buat rusuhan ke?

Bukan!

13 Februari tarikh pengumuman keputusan peperiksaan akhir semester Sep 2014/Jan 2015. Hari yang akan jadi titik pemisah antara dua zaman. Zaman belajar dan zaman kerjaya dan mungkin diselangi zaman menganggur. Tapi minta dijauhkan. Tapi itulah dilema yang harus dihadapi oleh setiap yang bakal bergelar graduan.

Bakal graduan tahun 2015, di mana peramal ekonomi meramalkan 2015-2016 tahun kemelesetan ekonomi bukan setakat di Malaysia malah di dunia. Sadis dan pilu bunyinya.

Tapi itulah hakikat. Dan disebabkan hakikat itulah ramai memilih untuk memulakan bisnes sendiri. Dan disebabkan nak buat bisnes tapi tak ada ilmu maka ramailah yang terjerumus ke lembah MLM. Macam-macam peel la orang zaman sekarang. Nak kaya sambil goyang kaki dan selfie.


Hujung minggu ni ada career fair dekat klcc. Tunggu tengoklah berapa ramai graduan akan serbu booth syarikat yang jadi peserta career fair anjuran gradmalaysia itu nanti. Setiap zaman ada cabaran-cabarannya yang tersendiri. Pandai-pandailah generasi sesuatu zaman itu untuk mengolah cabaran jadi peluang.

#KataAmbo::Anggur ku tanam masam rasanya.
Photobucket

No comments:

Post a Comment

Penulis tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang ditinggalkan pembaca. Semua komen adalah dibawah tanggungjawab anda. Gunalah bahasa yang sopan dan berhemah dalam meninggalkan komen anda. Iklan produk dan perkhidmatan yang tidak dibenarkan adalah dilarang sama sekali. © AKHIL