Jan 31, 2014

KKM siasat produk Double Stemcell

Salam,,

Sekitar minggu lalu ambo ada terbaca satu laporan yang mengatakan logo halal yang diguna pakai oleh pihak Double Stemcell itu palsu. Hmm..terkejut beruk monyet ambo. Maklumlah produk tersebut tiba-tiba meletup dan ramai melibatkan diri dengan bisnes tersebut.

Pihak yang mengeluarkan kenyataan itu, bukan main tembak je. Tapi ia dibuktikan dengan merujuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Penjelasan lanjut boleh rujuk sini.

Terbaru pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pula sedang melakukan siasatan terhadap kesahihan kelulusan KKM yang diguna pakai oleh pihak Double Stemcell ni. Siasatan ini dibuat ekoran terdapat aduan untuk pengesahan kelulusan KKM yang tertera pada produk tersebut. Penjelasan rasmi dari pihak KKM akan dikeluarkan sedikit masa lagi setelah selesai siasatan. Penjelasan lanjut rujuk sini lagi.



Ambo percaya telah ramai yang telah melibatkan diri dengan bisnes ini. Apa-apa keputusan yang bakal dikeluarkan oleh pihak KKM harapnya dapat diterima dengan penuh redha. Pesan ambo buat semua yang membaca nukilan ambo, hati-hatilah untuk melibatkan diri dengan apa-apa bisnes. Untung dan rugi itu memang adat bisnes tapi elakkan dari jadi mangsa penipuan.

Banyak bisnes bersifat scam diluar sana. Tapi tak semua bak kata pepatah melayu " kerana nila setitik rosak susu sebelanga".

#KataAmbo::Pernah jadi mangsa penipuan. Jadi boleh tahulah rasa peritnya tu.

Photobucket

Jan 29, 2014

[Liga Super 2014]The Red Warriors Tumbang Di Kota Bharu

Salam,,

Stadium Sultan Muhammad IV Kota Bharu ternyata bukan lagi gelanggang keramat bagi pasukan Kelantan apabila tewas buat pertama kalinya musim ini kepada pasukan berstatus kelab, PKNS Selangor dalam aksi ketiga liga super 2014 malam tadi.

Tewas 1-2 kepada PKNS mengubah kedudukan Kelantan dari puncak liga ke posisi ke-4 liga. Boleh jadi slogan "This Is Kota Bharu" tidak lagi mendatangkan gerun kepada pasukan lawan. Tapi ambo sebagai sebahagian dari penyokong The Red Warriors masih cuba bersikap optimis Kelantan akan bangkit.

Keputusan Penuh Liga Super 2014 ( 28 Januari 2014)

Terengganu  2-0  T-Team
Kelantan      1-2   PKNS
JDT              2-2   Lions XII
ATM            1-0   Perak
Sarawak       3-0  Sime Darby
Selangor       1-0  Pahang

Jika musim lalu, Kelantan bergelut dengan ketumpulan jentera serangan pada awal musim, namun akhirnya berjaya menduduki 4 pasukan terbaik liga super selain muncul juara Piala FA. Tapi kali ini menampakkan situasi sama. Cumanya kali ini posisi serangan dilihat agak mantap, cuma keserasian majoriti pemain baru pastinya menjejaskan rentak Kelantan.

Ambo berharap agar ketua jurulatih TRW, Steve Darby dapat menutup segala kekurangan bagi memastikan TRW kekal memberikan cabaran untuk kejuaraan liga. Biar menang tak megah, kalah tak rebah.


#KataAmbo::Hidup ambo hambar, tapi hambar lagi blog ambo.keh..keh!

Photobucket

Jan 25, 2014

[Liga Super 2014] Siaran Langsung Sarawak vs Kelantan

Salam,

Kehangatan Liga Super 2014 kembali. Pertengahan minggu lalu, kancah bola sepak negara sibuk dengan saingan Piala FA yang baru bermula. Malam nanti saingan Liga Super untuk perlawanan kedua akan berlangsung. Perlawanan yang menjadi pilihan oleh Astro Arena untuk siaran secara langsung (25 Januari 2014) malam nanti adalah pertemuan Sarawak vs Kelantan dari Stadium Negeri Kuching jam 8 malam.

Ambo amat ternanti-nantikan perlawanan tersebut. Sarawak selaku juara Liga Perdana 2013 pastilah bukan lawan mudah bagi Kelantan yang dalam usaha untuk bangkit dengan majoriti barisan pemain baru. Lebih menambahkan kesukaran ialah beraksi di depan ribuan penyokong fanatik Bujang Senang.


Bertemu Sarawak, sekali lagi Kelantan akan mengharapkan ketajaman Ghaddar yang pernah beraksi cemerlang bersama The Red Warrior musim 2012. Selain penampilan penyerang berbisa Forkey Doe serta kecemerlangan Badri Radzi di posisi tengah. 


Kemenangan di awal musim amat ditagih oleh mana-mana pasukan untuk mendapatkan momentum terbaik bagi mencabar kejuaraan Liga Super musim ini. Sarawak ingin bangkit dari kekalahan perlawanan pertama.

Begitu juga Kelantan yang ingin meneruskan rentak kemenangan keatas Sime Darby di Kota Bharu. Meskipun keluar kenyataan hanya mensasarkan sekurang-kurangnya satu mata dari Kuching. Jadi ayuh peminat bola semarakkan Liga Malaysia.

#KataAmbo::Mana ada pasukan bola main untk kalah. Kecuali rasuah..kehkehkeh!

Photobucket

[Al-Fatihah] Matinya Seorang Murabbi

Salam,

Daripada Abdullah bin Amr bin al-‘As r.huma berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW. Bersabda: “Sesungguhnya Allah SWT tidak mencabut (menghilangkan) ilmu itu sekaligus daripada (dada) manusia, tetapi Allah SWT menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim ulama’.
Apabila sudah ditiadakan alim ulama’, orang ramai akan memilih orang-orang yang jahil sebagai pemimpin mereka. Maka apabila pemimpin yang jahil itu ditanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Jadilah mereka itu sesat lagi menyesatkan orang lain.”
[Al-Bukhari (100, 7307); Muslim (2673)]

Pada jam 12.05 tengah malam semalam, kembalinya seorang lagi ulama ke pangkuan Ilahi. Insan yang dimaksudkan ialah Ketua Dewan Ulama Pas Pusat, Dato Tuan Guru Hj. Haron Taib. Almarhum meninggal dunia di Hospital Sultanah Zahirah Kuala Terengganu.

Ulama ini antara individu yang paling lantang bersuara menentang penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam dalam kitab Bible dan menentang ajaran syiah demi membela Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Beberapa kenyataan dari Arwah Tuan Guru Hj. Haron Taib yang patut dijadikan renungan kita bersama.

  • ISU KALIMAH ALLAH :”Saya juga berpuas hati dan menyokong penuh keputusan Mahkamah Rayuan semalam tidak membenarkan kalimah Allah digunakan dalam majalah The Herald. Dalam bab akidah, Islam kena jaga,”
  • ISU KALIMAH ALLAH: “Saya tidak bersetuju dengan pendapat Mohd. Asri, sebagai orang Islam, saya tetap tegaskan bahawa kalimah Allah hanya hak agama dan umat Islam, bukan Islam tiada hak menggunakan kalimah suci itu,”
  • ISU KALIMAH ALLAH: “Majlis Syura Ulama PAS tidak akan menarik balik atau berbincang apa-apa lagi mengenai isu ini. Ia melibat kan akidah, bukan sesuatu yang boleh mendapat kelonggaran,”
  • HUBUNGAN POLITIK DENGAN PKR:”Manakala di pihak Majlis Syura Ulama pula, hendaklah meneliti kembali Tahaluf Siyasi bersama PKR dikaji semula setelah berlaku perkara-perkara yang boleh melemahkan PAS dan merosakkan hubungan di dalam Tahaluf Siyasi,”
  • HUBUNGAN POLITIK DENGAN PKR:”Saya mengharapkan agar PAS Pusat segera menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk mengkaji dan menilai kemerosotan sokongan pengundi Melayu kepada PAS serta menilai kembali Tahaluf Siyasi terutamanya dengan PKR sejauh mana ia menguntungkan PAS,”
  • MEMBIDAS KATA-KATA KARPAL SINGH: “Secara umumnya bahawa bukan sahaja hudud tapi syariat Islam itu dilaksanakan selepas berjaya mendapat keyakinan rakyat untuk memimpin Malaysia”.
  • MEMBIDAS KATA-KATA KARPAL SINGH: “Kita menegaskan bahawa pihak kami tidak bersetuju tindakan Pengerusi DAP, YB Karpal Singh yang dilihat mencampuri urusan Majlis Syura Ulamak PAS yang telah diputuskan secara kolektif,” 
  • HIMPUNAN BLACK505: “Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Harun Taib mengulangi bahawa parti itu tidak secara sukarela menganjur atau mengambil bahagian dalam perhimpunan itu (Black 505) kerana telah menerima keputusan pilihan raya umum ke-13,” 
  • HIMPUNAN BLACK505: “Saya tidak berminat untuk berbuat demikian kerana untuk membantah keputusan pilihan raya itu dan saya tidak tahu kenapa mereka membantah itu (keputusan pilihan raya),”
  • HIMPUNAN BLACK505: “Fikirkan kemenangan melalui kesabaran. Kesabaran adalah kunci yang membuka. Apa perlu kemenangan yang isinya belum ranum,” 


sumber : KLXpress

#KataAmbo:Mati orang alim adalah mati alam ini.

Photobucket

Jan 23, 2014

Selamat Tinggal Domain Dot My

Salam,

Rugi. Memang rugi. Itu lah yang mampu ambo katakan. Apabila terpaksa beralih kembali kepada domain blogspot yang asal. Ini semua gara-gara lambat membuat pembayaran untuk domain dot my. Kemudian ubah sana dan ubah sini lalu ter'delete' pautan dot.my.

Aduan yang dikemukakan kepada pihak berkenaan seperti lambat respons. Jadi malas nak fikir panjang tukar balik kepada domain asal blogspot. Lagi pun masa makin suntuk untuk dapatkan balik domain tersebut.

Entah bila lagi akan dapat tawaran domain pada harga yang murah macam tu. Lagi pun email terbaru yang masuk ke inbox ambo memaklumkan perjanjian antara AsiaHost dengan MYNIC untuk projek Youth Domain Projek akan berakhir 25 Januari ini. Jadi harga domain dot.my akan kembali kepada harga asal lepas dari tarikh tersebut. Melainkan bagi blogger yang sudah sedia tertakluk bawah program tersebut masih menikmati harga pembaharuan (renewal fee) yang sama sehingga 2018

Jadi di pendekkan cerita, bermulalah ambo sekali lagi dari bawah. Sekarang misi untuk indeks blog Bad Storyteller ini kepada google webmaster. Kena tarik balik trafik masuk dan perbaiki semua broken link yang sudah punah jahanam.


#KataAmbo: Terkedu. Terkesima.
Photobucket

Jan 19, 2014

Liga Super 2014:The Red Warrior Langkah Kanan

Salam,

Liga Super 2014 telah pun bermula malam semalam dengan Pahang menjulang Piala Sumbangsih menewaskan Lions XII. Malam tadi pula bersambung untuk 10 pasukan lagi. Berikut ambo kongsikan keputusan penuh :

JDT 2 - 0 Perak (Amri, Figueroa)
ATM 2 - 0 Sarawak (Marlon, Christie)
Selangor 2 - 0 T-Team (Rangel, Rangel)
Kelantan 2 - 1 Sime Darby (Ghaddar, Ghaddar - Fadzli)
Terengganu 2 - 1 PKNS (Mamandou Hady, Mamandou Hady - Hamka Hamzah)
Pahang 1 - 0 Lions (Conti)

Malam tadi The red warriors bermula dengan langkah kanan apabila membenam Sime Darby di stadium Sultan Muhammad IV. Yang pasti sentuhan Ghaddar kembali menjadi pertaruhan Kelantan menerusi 2 jaringan beliau. Meskipun ambo tak berkesempatan menonton secara langsung mahupun tertunda perlawanan tadi, tetapi bagi ambo posisi serangan Kelantan tidak banyak masalah.

Lebih-lebih lagi dengan gandingan Ghaddar dan Forkey Doe yang juga seorang penyerang yang jarang melepaskan peluang apabila di depan gol.

Apapun musim 2014 masih panjang dan ternyata persaingan merebut kejuaraan yang cukup sengit, memandangkan semua team begitu serius mempersiapkan pasukan.



#KataAmbo::Kali ni mesti beli jersi TRW. Kicap pun kicap laa.

Photobucket

Jan 15, 2014

Jersi Rasmi Baru Kelantan FA 2014

Salam,,


Jersi baru untuk pasukan Kelantan bagi mengharungi saingan Liga Super 2014 sudah pun diperkenalkan. Seperti biasa ramai yang memberikan maklum balas negatif mengenai design jersi Kelantan tahun ni. Musim yang lepas pun cerita lebih kurang sama, apabila ramai yang tak berkenan dengan lambakan logo iklan pada jersi.

Yang menjadi bahan lawak apabila wujudnya perkataan "kicap". Mungkin pada permulaan penerimaan agak kurang. Tapi bagi ambo,design asas jersi Kelantan tak terlalu teruk dan masih boleh diterima, tetapi sekali lagi mungkin lambakan stiker penaja menampakan jersi baru The Red Warrior agak berserabut.

Tapi apa nak buat itu semua kehendak penaja. Dan penajalah yang memberikan sumber kewangan untuk pembangunan pasukan Kelantan. Lebih-lebih lagi dengar cerita kos pengurusan Kelantan makin meningkat.


Gambar bawah, penampilan kapten marvel Kelantan, Piya mengayakan jersi baru. Sekali tengok jersi musim rasanya lagi ok dari musim lepas. Cuma isu perkataan 'kicap' itu agak sakai.


Tapi ambo lagi terpegun tengok jersi untuk training. Ringkas dan mengancam habis. Pakai pun nampak bergaya.


#KataAmbo::Janji aksi atas padang lagi lawa dari jersi.
Photobucket

Jan 14, 2014

Sejauh Mana Cintaku Pada Rasulullah s.a.w ?

Salam,,

Rakan pembaca blog ambo sekalian. Pagi ini sambutan maulidur Rasul 12 Rabiul Awal 1435 H bersamaaan 14 Januari 2014. Terdapat banyak polemik tentang sambutan maulud nabi ni. Ada yang kata bidaah dan ada yang kata tak salah kalau nak sambut.

Bukan isu itu yang hendak ambo coretkan disini. Ilmu ambo pun cuma sekelumit saja. Nanti terserlah kejahilan jika memperkatakan tentang isu tersebut.

Bagi ambo yang jahil lagi penuh khilaf ni, sekurang-kurangnya ia mengingatkan kita kepada pengorbanan dan kasih sayang junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w kepada Islam dan Umatnya. Orang akan persoal.."Eleh setahun sekali je ingat nabi?"..Tapi itu lagi baik dari tak ingat langsung.

Kesempatan hari baik ini ambo nak kongsikan satu artikel yang ambo petik dari laman facebook. Artikel tentang betapa kasihnya Rasulullah s.a.w kepada kita sebagai ummatnya. Tak pernah ketemu pun tapi kasih sayang telah dizahirkan oleh nabi sejak dahulu lagi.

lafaz selawat nabi


**************************************************************************

Bismillahirrahmaanirrahiim. " Betapa cintanya Rasulullah kepada kita .....

Pernahkah kita menangis untuk Rasulullah s.a.w? Sedangkan di akhir hayat baginda menangis kerana kita. Renungkanlah..... !!!!
Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap, Rasulullah s.a.w. dengan suara terbatas memberikan kutbah.

"Wahai umatku, kita semua berada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara pada kalian, Al-Quran dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku."

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu. Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba.

"Rasulullah akan meninggalkan kita semua," keluh hati semua sahabat kala itu.

Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya.

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya.

Tetapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk. "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?"

"Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

"Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikatul maut," kata Rasulullah,

Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggil Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.

"Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu," kata Jibril.

Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega,matanya masih penuh kecemasan.

"Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi.

"Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?"

"Jangan risau, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: "Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan-lahan ruh Rasulullah ditarik. Seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.

"Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengadu. Fatimah terpejam. Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

"Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.

"Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril.

Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi.

"Ya Allah, dahsyat sungguh maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku."

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu. Ali segera mendekatkan telinganya.

"Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku (peliharalah solat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.)"

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

"Ummatii, ummatii, ummatiii.. (Umatku, umatku, umatku).."

Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.

Kini, mampukah kita mencintai seperti Baginda mencintai kita? Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.

Sahabat-sahabat muslim sekalian, marilah kita renungkan kembali pengorbanan Rasulullah kepada umatnya, betapanya cintanya Rasulullah kepada umatnya agar timbul kesedaran untuk mencintai Allah dan Rasul-Nya, seperti Allah dan Rasulnya mencintai kita. Kerana sesungguhnya selain daripada itu hanyalah fana belaka.

Pernahkah kita menangis untuk Rasulullah s.a.w? Sedangkan di akhir hayat baginda menangis kerana kita. Renungkanlah...

sumber: Laman FB Majelis Darul Ta'lim Darusshofa.

#KataAmbo::Isu Kangkung lagi trending dari Maulud Nabi 
Photobucket

Jan 12, 2014

Pesan Ibu Tentang Ayah

Salam..

Ada serangkai kata-kata ( boleh dikategorikan sebagai puisi) yang ambo temui yang menarik untuk dikongsi bersama. Mohon yang sempat singgah di blog ambo yang masih bersawang ini mendapat manfaatnya.


Anakku
Memang ayah tak mengandungkanmu
Tapi,
Darahnya mengalir didarahmu
darinya kau diwarisi namanya..
kedermawan dan kerendahan hati..

Memang ayah tak melahirkanmu
Tapi,
Suaranyalah yang pertama mengantarkanmu pada Allah
Ketika kau lahir

Memang ayah tak menyusuimu.
Tapi,
Dari keringatnya lah setiap suapan
yang menjadi air susumu

Ayah memang tak menjagaimu
setiap saat..
Tapi,
Tahukah kau dalam doanya tak
pernah terlupa namamu disebutnya.

Tangisan ayah mungkin tak pernah
kau dengar..
Kerana,
Dia ingin terlihat kuat agar kau tak ragu
Untuk berlindung di lengannya
dan dadanya ketika merasa tidak aman

Pelukan ayahmu mungkin tak
sehangat dan seerat ibu..
Kerana,
Cintanya dia takut tak sanggup melepaskanmu

Ayahmu ingin kau kuatkan semangat
Agar ketika kami tiada
Kau sanggup menghadapi semua
sendiri

Ibu hanya ingin kau tahu..
Bahawa,
Cinta ayah kepadamu sama
besarnya seperti cinta ibu

Anakku dari dirinya juga terdapat
surga bagimu
Maka,
Hormati dan sayangi ayahmu...
Kerana,
Ibu adalah tulang rusuknya.

Jauh dilubuk hatinya dia hanya
Ingin mampu membanggakan mu
Di hadapan Allah, menjadi penolong di Padang Mahsyar
Serta menjadi hijab dari api neraka.

Berbahagialah bagi yang masih punya Ibu & Ayah.


#KataAmbo::Tenang jiwa habis exam.
Photobucket