Nov 22, 2011

Ibu Emas Milik Malaysia.

Tidak mudah menyerah kalah dan disiplin yang tinggi. Mungkin itu resepi untuk Skuad Harimau Muda B-23 bangkit dari ketinggalan diawal permainan lagi untuk mempertahankan pingat emas yang dimenangi dua tahun lalu di Vientiane. Ketinggalan pada minit ke-4 menerusi jaringan Gunawan skuad Harimau Muda B-23 bangkit menyamakan kedudukan 1-1 menerusi tandukan Asraruddin Putra pada minit ke-33 selepas mendapat umpanan kapten pasukan Badrol Bakhtiar.

Berkesudahan dengan 1-1 selepas masa tambahan, tendangan penalti menjadi penentuan pemenang pingat emas. Ternyata ketangkasan Apek menafikan sepakan penalti pemain Indonesia dan ketenangan kapten Harimau Muda Badrol Bakhtiar mengambil sepakan terakhir memberikan kemenangan bermakna untuk negara dan melenyapkan sama sekali sorakan padu lebih 100,000 penyokong fanatik Indonesia. Ini adalah kemenangan kali kedua selepas Malaysia menang 1-0 di peringkat kumpulan.
 


                          
       Sorotan aksi-aksi perlawanan akhir sukan sea ke-26.


Adat Permainan:: Penyokong Indonesia meratapi kekalahan..hohohoho


Provokasi::Lepas Malaysia menang tiba-tiba keluar pegawai doping control.

Apa-apa pun jutaan tahniah untuk skuad Harimau Muda Bawah 23. Diharap semangat juang diteruskan di masa-masa akan datang terutamanya kelayakan Olimpik pada 23/11/2011(lawan Syria) dan 27/11/2011(lawan Bahrain) di Bukit Jalil.


Pesanan penaja: Jiwa tak keruan saat terdengar sorakan gol ketika masih dalam kelas. Nasib baik kelas abis dapat juga saksikan detik-detik emas. Alhamdulillah.


Photobucket

Nov 18, 2011

6 RAMUAN KRITIKAL DALAM MAKANAN YANG ANDA PERLU TAHU SEBAGAI PENGGUNA ISLAM.




1.       LEMAK DAN MINYAK
·         Banyak digunakan dalam makanan.
·         Meningkatkan rasa makanan.
·         Shortening nama komersial bagi lemak dan minyak.
·         Digunakan dalam biskut, pizza, pudding, krim dll.
·         Sumber: tumbuhan dan haiwan.

2.       PENGEMULSI
·         Digunakan utk mencampurkan air dan minyak. Jika tidak, minyak dan air akan terasing.
·         Contoh pengemulsi: lecithin, monoglycerides dan diglycerides

monoglycerides dan diglycerides
·         Gabungan lemak dan glycerol: satu (mono) @ dua (di) asid lemak.
·         Amnya mono dan diglycerides dihasilkan drpd minyak tumbuhan, lemak lembu @ lemak babi.
·         Cntoh produk yg menggunakannya : dlm penghasilan bakeri, minuman, aiskrim, gula-gula getah, shortening, whipped topping, majerin dan hasilan konfeksi.

3.       PENSTABIL
·         Menghasilkan kestabilan dan tekstur pada produk. Contoh : agar-agar, pudding, minuman susu bercoklat, jelly dan salad dressing.
·         Contoh penstabil:- gum, kanji, dektrin,amilose,gelatin, karagenan.

Gelatin
·         Pada lazimnya dihasilkan drpd tulang, kulit babi, lembu, ikan, dan haiwan lain. Memberi sifat gelling/thickening.
·         Hasilan yang mengandungi gelatin berkemungkinan HARAM @ SHUBHAH (mashbooh).
·         Produk: aiskrim, yogurt, produk jeli, minuman susu, coklat, gula2 dll.

4.       ENZIM
·         Banyak digunakan dalam industry makanan. Sumber dari haiwan, tumbuhan dan mikroorganisma. Contoh: memproses keju yang menggunakan enzim renin (perkataan inggeris bagi enzim chymosin), diekstrak daripada perut anak lembu (rennet).
·         Enzim Pepsin: Enzim dari perut babi @ anak haiwan lain.
·         Produk: aiskrim, yogurt, produk jeli, minuman susu, coklat, gula2, dll.
5.       GLYCERIN
·         Dihasilkan dari lemak @ minyak haiwan bersumberkan tumbuhan @ dari bahan petrokimia(sintetik), tapi biasanya daripada haiwan.
·         Banyak digunakan dalam minuman,bahan gunaan seperti ubat gigi, syampu, sabun.

6.       ALKOHOL
·         Minuman keras/arak merupakan najis.
·         Ada digunakan dalam minuman, aiskrim, salad dressing dan jenis2 sos.
·         Industri perisa. Ia digunakan sebagai pelarut.

Secara keseluruhannya, E-kod yang mashbooh (diragui) ini bersumber daripada bahan kimia/sintetik, haiwan, tumbuhan yang digunakan sebagai pewarna, pengawet, antioksida, miscellaneous(garam daripada asid lisitin), pengemulsi, yang dikhuatiri diambil daripada bahan yang boleh memudaratkan serta diragui dari segi halal haramnya.

Logo-Logo Halal Luar Negara.

Contoh Logo Halal Luar Negara Yang Diiktiraf.
Antara Logo Halal Yang Tidak Diiktiraf


P/S: sumber dipetik dari risalah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK).



Photobucket

Nov 13, 2011

Man Jadda Wajada.

salam,,



Berlalulah sudah cuti Aidiladha maka kini minggu kuliah kembali dan sekarang berbaki 6 minggu lagi sebelum peperiksaan akhir bertandang.

Dalam tempoh tersebut satu projek microprosessor perlu dijalankan. 2-3 test sedang beratur ambil nombor giliran. Seram sejuk kepala otak ambo memikirkan benda itu semua. Mengeluh sambil geleng kepala lalu berkata " Adoi, tension giler!!" tak ada gunanya.

Dengan kesempatan masa yang ada, ambo cuba sedaya upaya untuk extract segala motivasi dan semangat yang masih bersisa dalam diri ini sambil mencari sebanyak mungkin sumber ketenangan dan kekuatan agar perjuangan yang masih lama lagi untuk diselesaikan dipermudahkan serta dirahmati Allah s.w.t Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...amin!!

Pepatah arab berbunyi, Man Jadda Wajada - siapa yang berusaha akan dapat hasilnya. Insyaallah!!

TV al-hijrah ada dokumentari mengunakan tajuk tersebut. Jadi ambo cuba mendalami pepatah tersebut dan mengaplikasinya dalam hidup bukan setakat sembang kosong saja. Jadi sesiapa yang teringin untuk mendalami pepatah arab tersebut bersama-sama amatlah dialu-alukan...




#KataAmbo::Never Give Up.
Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...